Wat willen we bereiken?
Een samenleving waar sprake is van onderlinge verbondenheid voor inwoners in elke leeftijdsfase. Relaties tussen mensen, binnen het gezin, in familie-, buurt- of andere informele of gemeenschapsverbanden zijn van belang voor deze sociale cohesie en vormen een bron van sociaal kapitaal. Zorgen voor elkaar versterkt de individuele en collectieve vermogens in de samenleving; een zichzelf versterkend proces. Als overheid faciliteren we dit zonder taken over te nemen van onze inwoners met het oog op burgerkracht, zelfredzaamheid en eigen regie.
Iedereen krijgt de hulp die hij of zij nodig heeft waarbij integraal maatwerk mogelijk is. Wat de inwoners zelf kunnen of met hulp van hun omgeving is onderdeel van dit maatwerk. De toegang is laagdrempelig en herkenbaar. Voor jeugd is hulp bij spoedgevallen altijd bereikbaar.
Er blijft intensief ingezet worden op eigen kracht en algemene voorzieningen om de kosten niet onnodig te laten stijgen. Voor de jeugdhulp wordt meer ingezet op ambulante hulp en minder op zwaardere intramurale hulp.
Kinderen 0 – 12 jaar.
Kinderen worden regelmatig gezien en gevolgd zodat hun groei en ontwikkeling in beeld is. Zo nodig wordt er tijdig extra zorg geboden zoals voor- en vroegschoolse educatie. Als kinderen naar de basisschool gaan is een goede startpositie, vooral op het gebied van spraak/ taal, belangrijk.
Basisscholen spelen een cruciale rol in het ontwikkelingsproces van de kinderen. Er blijft net als voorgaande jaren extra aandacht voor gezondheid en beweging voor kinderen in deze leeftijd. De onderwijsgebouwen dienen aan de maat te zijn en zodanig te zijn ingericht dat ze op een flexibele wijze kunnen worden ingezet voor de nieuwe ontwikkelingen in de toekomst. Ouderbetrokkenheid, professionalisering en keuzevrijheid van onderwijs zijn belangrijke onderwerpen.
Kinderen van 12 jaar en ouder (jongeren)
Scholengemeenschap Groenewald in Stein staat hoog aangeschreven in de regio, wat blijkt uit de leerlingentoename in de afgelopen jaren. Om die reden is de huurperiode voor de tijdelijke huisvesting opnieuw verlengd. Behalve het bieden van voortgezet onderwijs aan onze jongeren willen we hen ook meer betrekken bij het reilen en zeilen in hun eigen omgeving. Jongerenparticipatie hebben we daarom hoog in het vaandel staan.
Meer en meer zijn ook jongeren in deze leeftijdsfase mantelzorger.
Volwassenen
Het bevorderen van de zelfredzaamheid en de participatie van personen met een beperking of met chronische, psychische of psychosociale problemen, zoveel mogelijk in de eigen leefomgeving;
Het bieden van opvang aan mensen met uiteenlopende problematiek die niet (meer) in staat zijn om zich op eigen kracht te handhaven in de samenleving (maatschappelijke opvang, vrouwenopvang, beschermd wonen en verslavingszorg).
Gezondheid en beweging onder volwassenen blijft gestimuleerd worden.
Wat gaan we daarvoor doen ?
- Experimenteerbudget Sociaal Domein
- Cliëntondersteuning en inzet buurtmakelaars
- Mantelzorgondersteuning
- Samenwerking (gebiedsgericht werken)
- Peuteropvang en VVE
- Lokaal integraal jeugdbeleid
- Toekomst basisonderwijs kern Elsloo
- Toekomst basisonderwijs kern Stein
- Haalbaarheidsstudie toekomstige onderwijshuisvesting Berg aan de Maas/ Urmond
- GGD Zuid Limburg (Veilig Thuis)
- Armoedebestrijding bij kinderen
- Vrijwilligerswaarderingsactiviteit
- Vluchtelingenwerk, taalakkoord, NT2
- Jeugdhulp
- Kindante
- Sociaal Medische Indicatie
- Schoolzwemmen
- Toegankelijkheid openbare ruimte
- Jongerenbeleid
- Huishoudelijke hulp en ondersteuning